Baranie kotlety w rozmarynowym sosie z czosnkiem niedźwiedzim
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szef kuchni w wielkim mieście
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Sos:
3 kromki chleba na zakwasie
1 gałązka rozmarynu, drobno posiekana
50 g masła
300 ml ciepłego mleka
Kotlety:
8 baranich kotletów
1 łyżeczka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
sól i pieprz
Czosnek:
2 łyżeczki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
szczypta soli
500 g czosnku niedźwiedziego z ogonkami
Przygotować sos:
Chleb obrać i rozdrobnić w malakserze. W rondlu podgrzać masło. Smażyć parę minut na średnim ogniu rozmaryn. Dodać chleb i powoli wlać mleko cały czas mieszając. Gotować mieszając, aż nabierze gładkiej konsystencji - można go ubić trzepaczką, a jeśli jest za gęsty, dodać mleka.
Przygotować kotlety: mocno rozgrzać grill. Kotlety posmarować olejem, doprawić solą i pieprzem i umieścić pod grillem. Kiedy opieką się z obu stron - powinno to zająć 5 - 10 minut, zależnie od temperatury grilla - odstawić w ciepłe miejsce, aby odpoczęły. Przygotować czosnek: rozgrzać na patelni olej i przesmażyć osolone szczyptą soli liście czosnku, aż zwiędną - 2-3 minuty. Ułożyć na talerzu składniki i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W