Baklawa
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 18 arkuszy gotowego ciasta filo (rozwiń je i przykryj wilgotną ściereczką do chwili użycia)
- 225 g masła i trochę do natłuszczania ciasta
- 225 g posiekanych orzechów włoskich i pistacjowych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180oC. Natłuść masłem formę do pieczenia o wymiarach 17 x 28 cm. Roztop resztę masła w rondlu na małym ogniu albo w kuchence mikrofalowej. Rozłóż w formie 10 arkuszy ciasta filo, smarując każdy masłem za pomocą pędzla przed ułożeniem kolejnego. W czystej misce wymieszaj orzechy, cukier oraz kardamon i rozłóż równą warstwą na powierzchni ciasta w formie. Przykryj orzechową mieszankę pozostałymi warstwami ciasta filo, smarując każdą masłem jak poprzednio. Ponacinaj ostrym nożem wierzchnie warstwy ciasta wzdłuż i w poprzek, żeby po upieczeniu łatwo dało się podzielić na kwadratowe kawałki. Wstaw baklawę do piekarnika na około 20 minut, następnie obniż temperaturę do 150oC i piecz kolejne 30-40 minut, aż ciasto nieco wyrośnie i zezłoci się na wierzchu. Pilnuj, żeby się nie przypaliło. Wyjmij je z piekarnika i zaczekaj, aż nieco przestygnie. W tym czasie przygotuj syrop: podgrzej w małym rondlu o grubym dnie cukier, wodę, sok z cytryny oraz wodę z kwiatów pomarańczy i gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a płyn zgęstnieje (potrwa to około 20 minut). Polej syropem baklawę, odstaw do zupełnego ostygnięcia i pokrój ciasto na kawałki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W