Awangardowy groszek

Awangardowy groszek
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 15 g imbiru, pokrojonego w cienki słupki
  • 2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 400 g mrożonego groszku, rozmrożonego
  • 80 ml mleka pełnotłustego
  • ¾ łyżeczki garam masala
  • 1 cała zielona papryczka chilli
  • 2 łyżeczki suszonych liści kozieradki
  • 1-1½ łyżeczki suszonego mango w proszku
  • sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w średnim rondlu. Dodaj kmin rzymski i poczekaj, aż ściemnieje. Dodaj imbir smaż, aż nabierze koloru. Dodaj kolendrę, sól i garam masala. Wymieszaj.

Dodaj groszek, liście kozieradki i smaż przez kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Dodaj mleko i gotuj na średnim ogniu, często mieszając. Zaczekaj, aż mleko wyparuje. Dodaj mango w proszku, dopraw solą oraz pieprzem i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA