78.pieczeń wołowa i yorkshire pudding

78.pieczeń wołowa i yorkshire pudding
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.78)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:



Składniki pieczeni

rozbratel ok. 4 kg, przycięty na sposób francuski
sól

Składniki yorkshire pudding
3 jaja
115g mąki
275 ml mleka
tłuszcz spod pieczeni
sól
pieprz

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury.
Postawić brytfannę na palniku, silnie rozgrzać. Opiec mięso ze wszystkich stron na złocisty kolor. Wetrzeć sól, wstawić do piekarnika i piec przez około 2 godziny, sprawdzając stopień upieczenie termometrem kuchennym. Gdy będzie gotowa, wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i pozostawić na 30 minut.

Przygotować yorkshire pudding
Na dno foremek do puddingów lub muffinków wlać tłuszcz spod pieczeni do wysokości 1 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240°C. Trzymać 10 minut, aż będzie wrzący. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja, wlać mleko, dodać sól i pieprz. Ubić na ciasto jak na naleśniki. Wyjąć foremki z piekarnika, do każdej wlać nieco ciasta i natychmiast wstawić do piekarnika. Piec, aż będę złociste i chrupkie. Przez pierwsze 20 minut nie wolno otwierać piekarnika. Podawać natychmiast z plastrami mięsa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA