77.brokułowy sos do makaronu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.77)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Składniki450 g fioletowych brokułów, pokrojonych na kawałki.
150 g szynki parmeńskiej pokrojonej ma małe kawałki (albo surowego, chudego wędzonego boczku)
5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
szczypta suszonych płatków chilli
6 posiekanych filetów anchois
2 pomidory posiekane
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
sok z połowy cytryny
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Kiedy masło się rozpuści, dodać szynkę i czosnek. Smażyć przez 2 min. Dodać brokuły, pomidory, anchois, chilli. Gotować, aż brokuły będą odpowiednio miękkie (według uznania). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W