58.piersi bażanta z kalafiorem purÉe i pieczonym czosnkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.58)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki sosu55 ml oliwy
1 kg skrzydełek kurczaka
2 obrane i drobno posiekane szalotki
2 liście laurowe
75 ml madery
75 ml białego wina
1,5 l wywaru drobiowego
Składniki purée z kalafiora
1 kalafior podzielony na różyczki
55 g masła
2 obrane i drobno posiekane szalotki
4 łyżki stołowe tłustej śmietany
Składniki dania głównego
1 główka czosnku przekrojona na pół
oliwa do skropienia
4 piersi bażanta
Przybranie
gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Przygotować sos
W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić skrzydełka kurczaka i smażyć na silnym ogniu, aż będą brązowe. Odlać nadmiar tłuszczu, wrzucić szalotki i liście laurowe, smażyć 2 minuty. Wlać maderę i białe wino, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu, aż odparuje połowa płynu. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu godzinę, szumując regularnie. Odcedzić do czystego rondla, postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i odszumować.
Przygotować purée z kalafiora
Podzielić kalafior na małe różyczki. W dużym rondlu na średnim ogniu roztopić masło. Wrzucić szalotki i kalafior, smażyć, aż zmiękną, ale nie będą brązowe. Przełożyć do miksera. Zmiksować, dolewając stopniowo śmietanę, aż powstanie gładka masa. Przełożyć do rondelka i trzymać w ciepłym miejscu.
W tym czasie ułożyć przekrojoną główkę czosnku rozcięciem w dół na patelni teflonowej, którą można wstawiać do piekarnika. Polać oliwą i trzymać na średnim ogniu, aż czosnek zacznie brązowieć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 8-10 minut. W tym czasie rozgrzać patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Położyć piersi bażanta i smażyć 1 minutę lub aż będą złocisto brązowe. Przełożyć piersi na drugą stronę, wstawić patelnię do piekarnika. Piec 5-6 minut lub aż będą upieczone. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 3-4 minut. Przed podaniem pokroić piersi bażanta i ułożyć na talerzach. Przybrać gałązką tymianku, podawać z sosem, purée z kalafiora i pieczonym czosnkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia francuska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W