43.wołowina smażona w pieprzu z pieczonymi warzywami i puree z fasoli

43.wołowina smażona w pieprzu z pieczonymi warzywami i puree z fasoli
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.43)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przygotowanie:

Składniki – wołowina:
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
1 łyżka oliwy
4 plastry polędwicy wołowej po 115 g
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki – puree z fasoli:
800 g fasoli półksiężycowatej
4 łyżeczki chrzanu
5 łyżek oliwy
skórka i sok z 1 limonki
3 łyżki ciepłej wody

Składniki – pieczone warzywa:
500 g małych ziemniaków w mundurkach
4 cienkie marchewki karotki
2 średnie pietruszki (korzeń)
1 por, przekrojony wzdłuż na ćwiartki i pokrojony w cienkie paseczki
2 świeże liście laurowe
2 łyżki oliwy
30 g masła
sól kamienna i świeżo mielony pieprz
100 g rukwi


Przygotowanie – pieczone warzywa
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Obgotować warzywa we wrzątku przez 10-12 min, odsączyć i ostudzić. Wymieszać w dużej misce warzywa z pokrojonym porem, podartymi na kawałki liśćmi laurowymi, oliwą i masłem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na blacie ułożyć na krzyż dwa arkusze papieru do pieczenia. Pośrodku ułożyć stertę z warzyw, zebrać wszystkie rogi papieru, delikatnie skręcić i związać sznurkiem. Włożyć na 20-25 min do piekarnika. Wyjąć i odłożyć, nie odwijając papieru.

Przygotowanie mięsa
Zmiażdżyć kolendrę i pieprz w moździerzu, dodać natkę pietruszki oraz oliwę i utrzeć (można to zrobić w blenderze). Rozgrzać patelnię grillową. Natrzeć plastry polędwicy przygotowaną ziołową pastą i smażyć na suchej patelni przez 1-2 min z każdej strony. Przełożyć na talerz i odstawić na kilka minut.

Przygotowanie – puree z fasoli
Zmielić w malakserze fasolę, chrzan, oliwę, sok i skórkę z cytryny oraz ciepłą wodę, aż puree będzie gładkie. Dobrze doprawić. Pokrojone ukośnie plastry polędwicy podawać na garści rukwi z fasolowym puree i pieczonymi warzywami.

© Lesley Waters

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA