23.kruche ciasto z rozmaitymi owocami i kruszonką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.23)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia austriacka
Przygotowanie:
Mincemeat - tradycyjne świąteczne nadzienie do ciast w krajach anglosaskichCiasto
175 g mąki uniwersalnej
1 1 łyżki przesianego cukru-pudru
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 2 cm
zimna woda
450 g mieszaniny posiekanych suszonych owoców (np. rodzynek, moreli, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej), nasączonych rumem albo brandy, doprawionych cynamonem, tartą gałką muszkatołową oraz posiekanych orzechów włoskich i migdałów, zmieszanych z łojem albo utwardzonym tłuszczem roślinnym
Kruszonka
75 g masła
75 g mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g semoliny
40 g drobnego cukru
Przygotowanie
Zmieszać w misce mąkę z cukrem-pudrem i wyrobić ręcznie z masłem, aż mieszanina osiągnie jednolitą grudkowatą konsystencję. Dodawać zimną wodę w małych ilościach i wyrabiać elastyczne, nie lepkie ciasto. Owinąć ciasto plastikową folią, spłaszczyć na kształt dysku i włożyć na 30 min do lodówki.
Zmieszać w misce składniki kruszonki i włożyć do lodówki, żeby stężała. Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Natłuścić blachę o wym. 20 cm x 30 cm. Rozwałkować spód z ciasta i wyłożyć nim blachę tak, żeby ciasto zachodziło na ścianki blachy. Rozłożyć nadzienie na cieście, zetrzeć kruszonkę na grubej tarce i posypać nadzienie równą warstwą. Piec 25 min, aż kruszonka będzie złocista. Pokroić ciepłe ciasto na
kwadratowe kawałki, oprószyć cukrem-pudrem.
© Mary Berry
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W