18.sałatka ziemniaczana na ciepło
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia niemiecka
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki675g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kostkę
6 plasterków wędzonego, przerośniętego boczku, usmażonych na chrupko
2 duże korniszony lub ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
2 posiekane jaja na twardo
4 posiekane dymki
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
Składniki dresingu
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 łyżka stołowa posiekanego kopru
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
1 łyżka stołowa majonezu
3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzić, wsypać do garnka, aby wyschły. Muszą być wszystkie ugotowane. Wymieszać ziemniaki z boczkiem, ogórkami, jajkami i dymką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać składniki dressingu. Wlać do sałatki tyle, żeby dressing pokrył wszystkie składniki. Należy to zrobić, gdy ziemniaki są ciepłe. Część może się rozpaść podczas mieszania. Podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia niemiecka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W