Artykuły

Wyniki wyszukiwania

Kuchnie świata

Kuchnia Australii - eksplozja smaków

Kuchnia australijska jest mieszanką najróżniejszych smaków i wpływów kulturowych: kuchni Aborygenów i osadników z i...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia Alaski

Alaska kojarzy się z surowym klimatem oraz dziką, dziewiczą przyrodą. Tutejsze warunki naturalne determinują nie tylko styl życia mieszkańców,...

Czytaj więcej
zjawiska

Kino kulinarne

Jedzenie to nieodłączna część naszego życia. Służy nie tylko zaspokajaniu głodu, ale też korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Przez wieki traktowa...

Czytaj więcej
zjawiska

Kinderbal

Nadchodzi noc sylwestrowa, a zaraz po niej karnawał. Wielu z nas czeka na te dni z utęsknieniem, aby móc wybawić się po wsze czasy, najeść do s...

Czytaj więcej
zjawiska

Kawiarnie XXI wieku

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Dla niektórych jej spożywanie to niemal ceremoniał. Mamy jednak coraz mniej czasu na delektowanie...

Czytaj więcej
Produkty

Kawa i jej tajniki

Wielu z nas trudno sobie wyobrazić dzień bez kawy. Ten aromatyczny i pobudzający zmysły napój ma długą i ciekawą historię, a także cenne dla...

Czytaj więcej
zjawiska

Karnawałowe szaleństwo

Karnawał to czas zabawy, tańców i wielkiego ucztowania, balów maskowych, parad i kuligów. W tradycji rzymskokatolickiej karnawał...

Czytaj więcej
zjawiska

Julia Child i jej rewolucja

„Bardzo ważne w gotowaniu jest kosztować i jeszcze raz kosztować! Są tacy, którzy nie próbują i dziwią się, że danie nie jest sm...

Czytaj więcej
Produkty

Jesienne produkty sezonowe

Jesień to wspaniała pora dla smakoszy produktów sezonowych. Mamy teraz prawdziwy wysyp warzyw, z których można przygotować rozmaitość po...

Czytaj więcej
zjawiska

Jedzenie arystokratów

Od dawien dawna wiadomo, że jedzenie serwowane na dworach wysoko urodzonych wyznaczało ścieżki dobrego smaku i mody na poszczególne dania. Wykw...

Czytaj więcej
zjawiska

Jedzenie a nastrój

Jedzenie, najważniejsza czynność życiowa. Bez niego organizmy żywe nie mogłyby funkcjonować. Dla wielu jedzenie to także nieopisana przyjemność, rytua...

Czytaj więcej
zjawiska

Jean-Francois Piege

Pracował w kuchniach słynnych restauracji. Hotelową kuchnię wykwintną poznawał jako kuchcik w hotelu Crillon we Francji, a później po wielu lat...

Czytaj więcej
zjawiska

Gwiazdozbiór Michelina

Co roku szefowie wielu luksusowych hoteli i restauracji czekają na to szczególne wyróżnienie. Wielkim zaszczytem jest znalezienie się wś...

Czytaj więcej
zjawiska

Grzybobranie

Dla wielu z nas zbieranie grzybów to wielka przyjemność, a nawet pasja. Latem i jesienią grzybiarze ruszają na podbój lasów, aby...

Czytaj więcej
Produkty

Groch i groszek

To pochodzące z rodziny bobowatych warzywo jest obecnie jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych warzyw strączkowych na świecie. Gro...

Czytaj więcej
zjawiska

Ginące zawody i tradycja

Garncarz, zbieracz jagód, bartnik - zawody zapomniane, ale jakże cenne ze względu na swoją historię oraz ludyczny artyzm. Na wsiach, ale r&oacu...

Czytaj więcej
zjawiska

Fumiko Kono

Miała wieść życie typowej japońskiej kobiety, pielęgnującej tradycję i dom. Jednak wybrała dla siebie inną drogę, którą podąża z niesłabnącym z...

Czytaj więcej
zjawiska

Freeganizm - ratunek dla marnowanej żywności

Z danych statystycznych wynika, że Polska znajduje się w czołówce krajów marnujących największe ilości jedzenia. Obecnie szacuje się, że...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA