Artykuły
Wyniki wyszukiwania
Przemysł winiarski
Prawdziwi koneserzy są gotowi zapłacić niemal każdą cenę za butelkę ulubionego wina. Mniej zamożni smakosze szukają trunków wysokiej jakości, a...
Czytaj więcejPrzemysł bananowy
Przez wieki był znany tylko mieszkańcom krain, w których dojrzewał. Z czasem stał się atrakcyjnym towarem eksportowym. Ze względu na swoją egzo...
Czytaj więcejPrzekąski
Karnawał to czas hucznej zabawy i ucztowania, bali maskowych, ulicznych parad i pochodów. To także imprezy i spotkania w gronie znajomych, odby...
Czytaj więcejProjektowanie jedzenia
Projektowanie kojarzy się głównie z architekturą, meblami czy ubraniami, ale dotyczy także jedzenia. Ze względu na dużą konkurencję branża spoż...
Czytaj więcejPotrawy na zimę
Zima to dość uciążliwa pora roku dla naszych organizmów. Brak słońca, mróz i często dość ponury obraz za oknem nie nastrajają zbyt pozyt...
Czytaj więcejPotrawy na upały
Na lato czekamy przez cały rok. Słońce, wakacje i gorące dni. Lecz gdy upały dadzą nam się we znaki pragniemy, by się jak najszybciej się skończyły. C...
Czytaj więcejPotrawy na Boże Narodzenie
Wedle polskiej tradycji wieczór wigilijny jest najważniejszym momentem świąt Bożego Narodzenia. Wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwia...
Czytaj więcejPomidory – złote jabłka
Dawniej uważane były za niejadalne i trujące. Obecnie nie wyobrażamy sobie bez nich kulinariów. Mowa o pomidorach, kiedyś jadanych u nas tylko...
Czytaj więcejPolskie sery zagrodowe
Rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz w programie "Przez dziurke od sera" odwiedza polskie gospodarstwa, w których prod...
Czytaj więcejPiwo - bursztynowy trunek
Usiadł jeden przy stole, drudzy go obstąpili dokoła w urzędzie sędziów i świadków, wziął szklenicę w rękę, jaka mu się podobała, wielką...
Czytaj więcejOwoce tropikalne
Tropikalne smaki kojarzą się ze słońcem, słodyczą i orzeźwieniem, w dużej mierze dzięki soczystym owocom, które najlepiej oddają klimat tych up...
Czytaj więcejOwoce morza
W wielu krajach morskie stworzenia, po włosku zwane frutti di mare, przez setki lat były podstawą codziennej diety. Spożywało je zarówno posp&o...
Czytaj więcejNowoczesna kuchnia polska
Przez wieki kuchnie świata ewoluowały. Wymyślano nowe metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesuj...
Czytaj więcejNowalijki
Wraz z wiosną pojawiają się pierwsze młode warzywa – nowalijki, które kuszą soczystymi kolorami i świeżym zapachem. Czyż młode ziemniaczk...
Czytaj więcejNowa kuchnia brytyjska
Tradycyjna kuchnia brytyjska kojarzona jest ze smakami mało wyrazistymi i raczej nieatrakcyjnymi dla ludzkiego podniebienia. Black pudding, zielony gr...
Czytaj więcejNietypowe przysmaki
Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do dań i składników typowych dla kuchni, na której zostaliśmy wychowani. Często nasza tolerancja smaku n...
Czytaj więcejNaturalne przysmaki Francji
Sztuka gastronomiczna ma przede wszystkim zaspokajać potrzebę smaku. Jednak ci, którzy mają na uwadze także zdrowie człowieka i dbałość o środo...
Czytaj więcejNalewki
Późne lato to doskonały czas na domowe przetwory. Na straganach pełno jest dorodnych owoców i warzyw. Nic, tylko wekować słoiki i nastawiać nalewki. T...
Czytaj więcej