Artykuły

Wyniki wyszukiwania

Kuchnie świata

Kuchnia irańska

Sok z granatów, syrop z płatków róży damasceńskiej, orzechy oraz aromatyczne przyprawy, to kwintesencja kuchni irańskiej –...

Czytaj więcej
zjawiska

Wielkanoc dawniej

Na sześciu misach srebrnych, roboty wspaniałej były mięsiwa wędzone wieprzowe. Na drugich sześciu było dwoje prosiąt okrąglutkich, kiełbasy najmniej p...

Czytaj więcej
Produkty

Miód

Prawie wszyscy lubimy miód, a jeśli nawet nie, to doceniamy jego walory. Miód od zawsze kojarzył się z dobrobytem. Był też pierwszym śro...

Czytaj więcej
zjawiska

Przemysł winiarski

Prawdziwi koneserzy są gotowi zapłacić niemal każdą cenę za butelkę ulubionego wina. Mniej zamożni smakosze szukają trunków wysokiej jakości, a...

Czytaj więcej
zjawiska

Kawiarnie XXI wieku

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Dla niektórych jej spożywanie to niemal ceremoniał. Mamy jednak coraz mniej czasu na delektowanie...

Czytaj więcej
Produkty

Naturalne przysmaki Francji

Sztuka gastronomiczna ma przede wszystkim zaspokajać potrzebę smaku. Jednak ci, którzy mają na uwadze także zdrowie człowieka i dbałość o środo...

Czytaj więcej
zjawiska

Kuchnia nowych czasów

Wiek XXI może być przełomowy. Wybitni mistrzowie kuchni, propagatorzy nowatorskiego i naukowego podejścia do kulinariów, eksperymentują z zamkn...

Czytaj więcej
zjawiska

Projektowanie jedzenia

Projektowanie kojarzy się głównie z architekturą, meblami czy ubraniami, ale dotyczy także jedzenia. Ze względu na dużą konkurencję branża spoż...

Czytaj więcej
zjawiska

W obronie drobiu

Od lat największe proekologiczne organizacje zachęcają do ochrony naszego środowiska i żyjących w nim stworzeń. Powstaje coraz więcej programów...

Czytaj więcej
Produkty

Owoce tropikalne

Tropikalne smaki kojarzą się ze słońcem, słodyczą i orzeźwieniem, w dużej mierze dzięki soczystym owocom, które najlepiej oddają klimat tych up...

Czytaj więcej
zjawiska

Przyjęcia z każdej okazji

Kto z nas nie lubi przyjęć? Zazwyczaj wybieramy te mniej formalne i przeważnie wolimy na nie chodzić niż je wydawać. Wszelkie okazje sprzyjające spotk...

Czytaj więcej
zjawiska

Jean-Francois Piege

Pracował w kuchniach słynnych restauracji. Hotelową kuchnię wykwintną poznawał jako kuchcik w hotelu Crillon we Francji, a później po wielu lat...

Czytaj więcej
zjawiska

Kinderbal

Nadchodzi noc sylwestrowa, a zaraz po niej karnawał. Wielu z nas czeka na te dni z utęsknieniem, aby móc wybawić się po wsze czasy, najeść do s...

Czytaj więcej
zjawiska

Karnawałowe szaleństwo

Karnawał to czas zabawy, tańców i wielkiego ucztowania, balów maskowych, parad i kuligów. W tradycji rzymskokatolickiej karnawał...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia czeska

Republika Czeska, podzielona na trzy regiony: Czechy (łac. Bochemia), Morawy i Śląsk Czeski, to kraj o bogatej historii, która jest zawarta tak...

Czytaj więcej
zjawiska

Tłusty czwartek

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek, podczas którego Polacy objadają się do syta pączkami i faworkami, aby później pościć aż do świąt Wi...

Czytaj więcej
zjawiska

Szkoły gotowania

Na całym świecie istnieje wiele szkół gotowania, poczynając od wielkich z długoletnią tradycją jak np. Le Cordon Bleu po nieduże, stworzone spe...

Czytaj więcej
zjawiska

Dzieci i zdrowe odżywianie

Słodkie napoje, ciasteczka, batoniki, to w wielu przypadkach główne produkty jakimi żywią się dzieci w ciągu dnia. Gdzie miejsce na witaminy i...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA