Artykuły
Wyniki wyszukiwania
Pomidory – złote jabłka
Dawniej uważane były za niejadalne i trujące. Obecnie nie wyobrażamy sobie bez nich kulinariów. Mowa o pomidorach, kiedyś jadanych u nas tylko...
Czytaj więcejKuchnia marokańska
U bram Cieśniny Gibraltarskiej, w północno-zachodniej części Afryki, leży kraj, który swoją kulturą zachwyca niemal wszystkich przyjezdn...
Czytaj więcejSery francuskie
BRIE DE MEAUXSer zaliczany do serów miękkich z białą pleśniową skórką. Uznany jednych z najstarszych serów francuskich. Produko...
Czytaj więcejSery greckie
FETAFeta to najbardziej charakterystyczny i znany ser grecki. Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z mleka owiec i kóz. Używany jest jako ser...
Czytaj więcejSery hiszpańskie
CABRALES Ser hiszpański zaliczany do serów farmerskich. Wytwarzany jest z mleka krowiego, ale czasem miesza się je z mlekiem kozim lub owczym...
Czytaj więcejSery holenderskie
EDAM Ma cylindryczny kształt, jest typowym serem holenderskim wytwarzanym z sera krowiego. Zaliczany jest do serow półtwardych dojrzewających p...
Czytaj więcejSery szwajcarskie
APPENZELLERPopularny ser szwajcarski zaliczany do serów twardych wytwarzanych z mleka krowiego. Produkowany jest w północno - wschodniej...
Czytaj więcejSery włoskie
FONTINA Krowi ser półtwardy produkowany na północy Włoch w regionie Valle d’Aosta. Jest bardzo delikatny w smaku, a gdy już dojrze...
Czytaj więcejKuchnia molekularna
Kawior o smaku pomarańczy, makaron w aerozolu, ryba o smaku czekolady, zielony groszek w postaci pianki… Jak te cuda powstają? Czy tak będzie w...
Czytaj więcejKuchnia Brunei
W północno-zachodniej części wyspy Borneo, w południowo-wschodniej Azji, leży małe, wysoko rozwinięte gospodarczo państwo – Brunei Daruss...
Czytaj więcejKuchnia Australii - eksplozja smaków
Kuchnia australijska jest mieszanką najróżniejszych smaków i wpływów kulturowych: kuchni Aborygenów i osadników z i...
Czytaj więcejKuchnia Islandii
Islandia kojarzy się głównie z księżycowym krajobrazem pełnym wulkanów, gorących gejzerów i lodowców. Patrząc na ten piękn...
Czytaj więcejKuchnia chilijska
Chile to malowniczy kraj położony na południowym wschodzie Ameryki Południowej. Może poszczycić się nie tylko pięknym, zróżnicowanym krajobraze...
Czytaj więcejKuchnia koszerna
Czysta, zdrowa i świeża - to główne cechy kuchni koszernej, a często wręcz jej synonimy. Koszerna może być nie tylko potrawa żydowska, ale każd...
Czytaj więcejMąka - rodzaje i typy
Wszelkie ciasta, ciasteczka czy pieczywo nie istniałyby gdyby nie podstawowy składnik tych wypieków, a mianowicie mąka. Znana od setek lat, do...
Czytaj więcejKuchnia indyjska - Indie Zachodnie
Radżastan i Gudźarat to zdecydowanie najbardziej charakterystyczne stany na zachodzie. Regiony te są niezwykle malownicze i zdecydowanie odmienne kraj...
Czytaj więcejNietypowe przysmaki
Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do dań i składników typowych dla kuchni, na której zostaliśmy wychowani. Często nasza tolerancja smaku n...
Czytaj więcejŻycie w stylu eko
Ekologia i dbałość o zagrożone środowisko, globalne ocieplenie i zatrucie powietrza to temat niezwykle popularny w XXI wieku. Jest on na tyle ciekawym...
Czytaj więcej