Artykuły
Wyniki wyszukiwania
Potrawy na Boże Narodzenie
Wedle polskiej tradycji wieczór wigilijny jest najważniejszym momentem świąt Bożego Narodzenia. Wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwia...
Czytaj więcejBób - warzywo sezonowe
Bób to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Nie jest ono wynalazkiem naszych czasów, lecz pamięta najst...
Czytaj więcejCzekolada
Jest bogatym źródłem minerałów i popularnym afrodyzjakiem. Wspaniale poprawia nastrój, bosko smakuje, można się od niej uzależnić. Spożywającym ją w n...
Czytaj więcejDania międzynarodowe
Każde państwo, region, a czasem nawet mała miejscowość specjalizują się w określonych potrawach, spotykanych tylko na danym terenie i nigdzie indziej....
Czytaj więcejKawa i jej tajniki
Wielu z nas trudno sobie wyobrazić dzień bez kawy. Ten aromatyczny i pobudzający zmysły napój ma długą i ciekawą historię, a także cenne dla...
Czytaj więcejZiemniak - owoc pożądania
Ta niepozorna, szara bulwa jest podstawą pożywienia w wielu rejonach świata. Warzywo to nie raz było powodem politycznych i gospodarczych nieporozumie...
Czytaj więcejPszczoły zagrożone wyginięciem
Pszczoły są obecne w życiu człowieka od tysięcy lat. W mitologiach kultur basenu Morza Śródziemnego utożsamiano je z bogami i boginiami. Kr&oac...
Czytaj więcejFoie gras
Wielbiciele tradycyjnie wytwarzanego foie gras - pasztetu z kaczych i gęsich wątróbek - twierdzą, że smaku tego specjału nie można z niczym por...
Czytaj więcejFoodpairing
Skąd wiadomo, jak dobierać poszczególne składniki potraw, nawet te pozornie niepasujące do siebie, aby stworzyć danie doskonałe? Pasjonaci i zn...
Czytaj więcejFumiko Kono
Miała wieść życie typowej japońskiej kobiety, pielęgnującej tradycję i dom. Jednak wybrała dla siebie inną drogę, którą podąża z niesłabnącym z...
Czytaj więcejFałszowanie żywności
Czy robiąc zakupy mamy pewność, co kupujemy? Czy wiemy, jak czytać etykiety na produktach i czy o tym pamiętamy? Czy w dobie wzmożonej walki o jakość...
Czytaj więcejKuchnia sycylijska
Sycylia nazywana jest słoneczną wyspą. Przez ponad 300 dni w roku w tym rejonie Europy świeci słońce. To jemu właśnie tutejsza kuchnia zawdzięcza sw&o...
Czytaj więcejMężczyźni i dieta
Czy mężczyźni w Polsce przykładają wagę do zdrowej diety i aktywnego trybu życia? Sport lubią, a wszelkie sportowe rozgrywki, mecze, olimpiady i turni...
Czytaj więcejŻywność genetycznie modyfikowana
Temat ten budzi w dzisiejszych czasach dużo kontrowersji. Ma tylu przeciwników co zwolenników. Ci pierwsi boją się o środowisko i protes...
Czytaj więcejZioła i przyprawy
Wiele wojen stoczono o te wspaniałe, aromatyczne rośliny. Na przestrzeni wieków w różnych zakątkach świata odkrywano nowe gatunki zi&oac...
Czytaj więcejKuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska to bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Spotkać w niej m...
Czytaj więcejWielkanoc w Kuchni+
Zbliża się Wielkanoc, która w tym roku przypada 22 kwietnia. Z tej okazji Kuchnia+ przygotowała programy z propozycjami potraw na świąteczne st...
Czytaj więcejSery
Twardy pecorino, miękka mozzarella, kremowy camembert – ich nazwy i rodzaje, a także kraje i regiony, gdzie są produkowane, można wymieniać w ni...
Czytaj więcej