Artykuły
Zjawiska
Sprawiedliwy Handel
Od lat prawa drobnych producentów oraz pracowników z Afryki, Azji i Ameryki Południowej nie są respektowane. Za swoją ciężką pracę w trudnych warunkac...
Czytaj więcejPrzemysł bananowy
Przez wieki był znany tylko mieszkańcom krain, w których dojrzewał. Z czasem stał się atrakcyjnym towarem eksportowym. Ze względu na swoją egzo...
Czytaj więcejZawód: szef kuchni
Niektórzy mówią, że znakiem rozpoznawczym dobrej restauracji jest doskonałe jedzenie. To prawda. Jednak ktoś te przysmaki musi wymyślić,...
Czytaj więcejMistrzostwa kulinarne - najlepsze potrawy mistrzów kuchni
Konkursy i wszelkiego rodzaju zawody na stałe są wpisane w dzieje ludzkości. Konkurujemy od wieków w różnych dziedzinach życia. Walczymy...
Czytaj więcejJulia Child i jej rewolucja
„Bardzo ważne w gotowaniu jest kosztować i jeszcze raz kosztować! Są tacy, którzy nie próbują i dziwią się, że danie nie jest sm...
Czytaj więcejŻycie w stylu eko
Ekologia i dbałość o zagrożone środowisko, globalne ocieplenie i zatrucie powietrza to temat niezwykle popularny w XXI wieku. Jest on na tyle ciekawym...
Czytaj więcejKuchnia molekularna
Kawior o smaku pomarańczy, makaron w aerozolu, ryba o smaku czekolady, zielony groszek w postaci pianki… Jak te cuda powstają? Czy tak będzie w...
Czytaj więcejWielkie grillowanie
Słoneczna pogoda i długie, ciepłe dni sprzyjają spotkaniom pod gołym niebem w miłym towarzystwie i przy smacznych potrawach. Coraz częściej czuć zapac...
Czytaj więcejGrzybobranie
Dla wielu z nas zbieranie grzybów to wielka przyjemność, a nawet pasja. Latem i jesienią grzybiarze ruszają na podbój lasów, aby...
Czytaj więcejRestauracja - sposób na biznes
Może wielu z nas zastanawiało się nad posiadaniem swojej własnej restauracji. Małej i przytulnej bądź ogromnej, gwarnej. W marzeniach widzimy jej wyst...
Czytaj więcejWiosenny detoks
Nadchodząca wiosna to czas, gdy staramy się zgubić dodatkowe kilogramy i odzyskać szczupłą sylwetkę. To również czas na wiosenne porządki nie t...
Czytaj więcejJedzenie arystokratów
Od dawien dawna wiadomo, że jedzenie serwowane na dworach wysoko urodzonych wyznaczało ścieżki dobrego smaku i mody na poszczególne dania. Wykw...
Czytaj więcejWoda na wagę złota
Bez wody nie ma życia. Potrzebują jej wszystkie rośliny i zwierzęta, jedne więcej, inne mniej. Bez tej bezwonnej i bezbarwnej cieczy organizm ludzki n...
Czytaj więcejKuchnia średniowieczna
Wieki średnie często utożsamiane są ze znacznym zubożeniem wielu aspektów życia kulturalnego i społecznego, w tym także kulinariów. To p...
Czytaj więcejSuperżywność
Codziennie bombardowani jesteśmy komunikatami namawiającymi nas do prowadzenia zdrowego trybu życia. Mamy dbać o środowisko i zdrowo się odżywiać. Ale...
Czytaj więcejZawód: krytyk kulinarny
Krytyk kulinarny bądź recenzent restauracji to zawód szanowany w krajach wielkich kuchni i wielkich mistrzów, a w Polsce raczej traktowa...
Czytaj więcejNowoczesna kuchnia polska
Przez wieki kuchnie świata ewoluowały. Wymyślano nowe metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesuj...
Czytaj więcejKino kulinarne
Jedzenie to nieodłączna część naszego życia. Służy nie tylko zaspokajaniu głodu, ale też korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Przez wieki traktowa...
Czytaj więcej