Artykuły
Zjawiska
W obronie drobiu
Od lat największe proekologiczne organizacje zachęcają do ochrony naszego środowiska i żyjących w nim stworzeń. Powstaje coraz więcej programów...
Czytaj więcejProjektowanie jedzenia
Projektowanie kojarzy się głównie z architekturą, meblami czy ubraniami, ale dotyczy także jedzenia. Ze względu na dużą konkurencję branża spoż...
Czytaj więcejKuchnia nowych czasów
Wiek XXI może być przełomowy. Wybitni mistrzowie kuchni, propagatorzy nowatorskiego i naukowego podejścia do kulinariów, eksperymentują z zamkn...
Czytaj więcejKawiarnie XXI wieku
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Dla niektórych jej spożywanie to niemal ceremoniał. Mamy jednak coraz mniej czasu na delektowanie...
Czytaj więcejPrzemysł winiarski
Prawdziwi koneserzy są gotowi zapłacić niemal każdą cenę za butelkę ulubionego wina. Mniej zamożni smakosze szukają trunków wysokiej jakości, a...
Czytaj więcejWielkanoc dawniej
Na sześciu misach srebrnych, roboty wspaniałej były mięsiwa wędzone wieprzowe. Na drugich sześciu było dwoje prosiąt okrąglutkich, kiełbasy najmniej p...
Czytaj więcejCarving
Melony, arbuzy, papaja, a nawet buraki czy też jabłka mogą służyć nie tylko jako smakowita i zdrowa przekąska, ale również jako ozdoba. Jak to...
Czytaj więcejArizona - nowy region winiarski USA
Arizona to stan znany głównie z Wielkiego Kanionu, wysokich temperatur oraz półpustynnych i skalistych terenów. Mało kto wie, że...
Czytaj więcejPotrawy na Boże Narodzenie
Wedle polskiej tradycji wieczór wigilijny jest najważniejszym momentem świąt Bożego Narodzenia. Wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwia...
Czytaj więcejPszczoły zagrożone wyginięciem
Pszczoły są obecne w życiu człowieka od tysięcy lat. W mitologiach kultur basenu Morza Śródziemnego utożsamiano je z bogami i boginiami. Kr&oac...
Czytaj więcejFoodpairing
Skąd wiadomo, jak dobierać poszczególne składniki potraw, nawet te pozornie niepasujące do siebie, aby stworzyć danie doskonałe? Pasjonaci i zn...
Czytaj więcejFumiko Kono
Miała wieść życie typowej japońskiej kobiety, pielęgnującej tradycję i dom. Jednak wybrała dla siebie inną drogę, którą podąża z niesłabnącym z...
Czytaj więcejFałszowanie żywności
Czy robiąc zakupy mamy pewność, co kupujemy? Czy wiemy, jak czytać etykiety na produktach i czy o tym pamiętamy? Czy w dobie wzmożonej walki o jakość...
Czytaj więcejMężczyźni i dieta
Czy mężczyźni w Polsce przykładają wagę do zdrowej diety i aktywnego trybu życia? Sport lubią, a wszelkie sportowe rozgrywki, mecze, olimpiady i turni...
Czytaj więcejŻywność genetycznie modyfikowana
Temat ten budzi w dzisiejszych czasach dużo kontrowersji. Ma tylu przeciwników co zwolenników. Ci pierwsi boją się o środowisko i protes...
Czytaj więcejWielkanoc w Kuchni+
Zbliża się Wielkanoc, która w tym roku przypada 22 kwietnia. Z tej okazji Kuchnia+ przygotowała programy z propozycjami potraw na świąteczne st...
Czytaj więcejŻywnościokilometry
Truskawki z Chin, zboże z Argentyny, soja z Brazylii… Liczba żwynościokilometrów - bo tak określa się odległość, jaką pokonuje żywność,...
Czytaj więcejTerra Madre
W dobie wzmożonej konsumpcji, genetycznie modyfikowanej żywności oraz mody na fast foody powstała potrzeba stworzenia alternatywnego ruchu walczącego...
Czytaj więcej