Zupa ze słodkich ziemniaków
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.117)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- obrane i posiekane
- 2 marchewki
- obrane i posiekane
- 2 łodygi selera naciowego
- posiekane
- 1 duży słodki ziemniak lub 2 mniejsze
- obrane i pokrojone na małe kawałki
- 2-3 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 łyżka cynamonu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rondel lub garnek ustawić na średnim ogniu, wlać oliwę z oliwek. Kiedy oliwa się rozgrzeje, wrzucić cebule, marchewki i selera i smażyć, aż warzywa zmiękną i staną się bardzo aromatyczne. Dodać słodkie ziemniaki i taką ilość bulionu, żeby całkowicie przykrył wszystkie warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować na wolnym ogniu. Gotować do czasu, aż ziemniaki bardzo zmiękną i wtedy zmiksować je ręcznym blenderem, robotem kuchennym czy innym urządzeniem na gładki krem. Oczywiście można pominąć ten etap. Skosztować zupę i w razie potrzeby jeszcze doprawić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W