Zupa z kokosem i makaronem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 500 g makaronu ryżowego nitki
- ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- 200 g mięsa kurczaka
- pokrojonego na plastry
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 400 g pędów bambusa z puszki
- 1 łodyga trawy cytrynowej zawiązana w węzeł
- 4 liście limonki kaffir
- 4 plastry świeżego galangalu
- 400 ml mleczka kokosowego
- 800 ml wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- sól do smaku
- 1 szklanka pokrojonego serca banana
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- pokrojona na cztery części
- 2 gałązki kolendry
- do przybrania
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej dymki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek zrumienić na oleju, w garnku. Dodać kurczaka i mieszając, usmażyć. Dodać czerwoną pastę curry, pędy bambusa, trawę cytrynową, liście limonki i galangal. Mieszać 1-2 minut. Wlać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Dodać wodę, zagotować i zostawić na dużym ogniu na 5-10 minut.
Dodać sos rybny i sól do smaku. Mieszając, usmażyć do miękkości pokrojone na plasterki serce banana z łodygą trawy cytrynowej.
Dodać sos rybny i sól do smaku. Mieszając, usmażyć do miękkości pokrojone na plasterki serce banana z łodygą trawy cytrynowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W