Zupa śródziemnomorska z kurczaka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 świeży miejscowy kurczak
- 2 liście laurowe
- 1 posiekany fenkuł
- 1 posiekana cukinia
- 1 czerwona papryka bez nasion, posiekana
- 4 obrane i posiekane cebule
- 800 ml posiekanych pomidorów z puszki
- 398 ml odcedzonej ciecierzycy z puszki
- 20 oliwek bez pestek
- 10 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki
- 110 g izraelskiego kuskusa albo zwykłego lub kaszy z ziarna pszennego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 6 gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podziel kurczaka na części: odetnij nogi, oddziel podudzia i pałki; odetnij skrzydła, odkrój piersi i podziel na pół. Włóż wszystkie części do dużego garnka, dorzuć liście laurowe. Wlej 3-4 l zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Po paru minutach odszumuj. Zrób to dwukrotnie. Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Odcedź wszystkie części kurczaka i szkielet. Przelej wywar do tego samego garnka. Gdy mięso wystygnie, oddziel je od kości. Odłóż mięso, kości wyrzuć. Do wrzącego wywaru dodaj cukinię, fenkuł, paprykę i cebulę. Dodaj pomidory, ciecierzycę, oliwki, czosnek, kuskus, oregano, tymianek, sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa i kuskus zmiękną. Dorzuć kawałki mięsa, gotuj przez kilka minut, aż się podgrzeją.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W