Zupa grzybowo-jęczmienna
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- Składniki
- 30 g suszonych grzybów, np. borowików
- 1 szklanka ciepłej wody
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony czarny pieprz
- 170 g kaszy perłowej, opłukanej
- 4 łyżki masła
- 170 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 marchewki, obrane i drobno posiekane
- 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
- 7 szklanek bulionu wołowego (przepis z programu Marthy Stewart)
- ½-¾ szklanki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- 3 łyżki mąki (opcjonalnie)
- ¼ szklanki drobno posiekanego świeżego koperku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umieść grzyby w małej misce. Zalej wodą i zostaw na noc. Przełóż grzyby do rondelka i gotuj na średnim ogniu przez 45 minut. Osusz i zachowaj wodę z rondla. Pokrój grzyby na grube kawałki i odstaw na bok.
Zagotuj wodę w średniej wielkości rondlu. Wrzuć kaszę i duś przez 1 godzinę, aż zmięknie. Osusz i odstaw.
Roztop masło w średnim rondelku na średnim ogniu. Dodaj grzyby, marchewkę i selera. Gotuj, aż składniki zmiękną. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj wołowy bulion i wodę z grzybów. Zagotuj i wrzuć ugotowaną kaszę. Przypraw solą i pieprzem.
W małej miseczce wymieszaj kwaśną śmietaną i mąkę, powoli dolewając 1 szklankę bulionu. Ozdób koperkiem i podawaj.
Zagotuj wodę w średniej wielkości rondlu. Wrzuć kaszę i duś przez 1 godzinę, aż zmięknie. Osusz i odstaw.
Roztop masło w średnim rondelku na średnim ogniu. Dodaj grzyby, marchewkę i selera. Gotuj, aż składniki zmiękną. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj wołowy bulion i wodę z grzybów. Zagotuj i wrzuć ugotowaną kaszę. Przypraw solą i pieprzem.
W małej miseczce wymieszaj kwaśną śmietaną i mąkę, powoli dolewając 1 szklankę bulionu. Ozdób koperkiem i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W