Zupa fasolowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- oliwa
- ½ kg fasoli
- namoczonej przez noc
- gałązka szałwii
- główka czosnku
- pęczek natki pietruszki o płaskich liściach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odcedź fasolę, przepłucz, zalej zimną wodą i dodaj szałwię i pół główki czosnku (przekrojonej w poprzek). Doprowadź wodę do gwałtownego wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj godzinę, zbierając szumowiny. Posiekaj drobno natkę i 2 ząbki czosnku. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż czosnek mieszając, aż się zeszkli. Wrzuć do rondla sporo natki. Nałóż do rondla chochlę fasoli razem z płynem, żeby nie przywarła. Gdy fasola zacznie się rozpadać, dodaj drugą porcję i powtarzaj tę czynność mieszając, aż zupy będzie dość. Porozgniataj chochlą fasolę, żeby miała niejednolitą, urozmaiconą konsystencję. Nie dolewaj za dużo płynu, żeby zupa była gęsta i autentycznie włoska. Dolej trochę oliwy na koniec gotowania i trochę przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W