Zupa brokułowo-ziemniaczana
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.77)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 obrane i posiekane cebule
- 3 ząbki czosnku
- obrane i posiekane
- 6 szklanek wywaru z kurczaka
- wywaru warzywnego lub wody
- 2 duże ziemniaki
- obrane i starte na tarce
- 1 brokuł
- łodyga pokrojona na kawałki
- różyczki oddzielnie
- sól i pieprz
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka startego cheddara
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do czterolitrowego garnka wlać oliwę, rozgrzać na średnio dużym ogniu. Dodać cebulę i podsmażać, aż będzie miękka. Wrzucić do garnka czosnek, podsmażać jeszcze przez 1 minutę, wlać wywar, włożyć starte ziemniaki i łodygi brokułu. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie, a ziemniaki będą się rozpadały. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić, zmiksować na pure w blenderze. Przed podaniem podgrzać zupę, dodać różyczki brokułu i cheddar. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aż ser się roztopi, a brokuły będą jasnozielone i miękkie. Podawać gorącą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W