Zupa aztecka
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 suszone papryczki chipotle
- namoczone i zmielone
- 1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
- 1 mała szczypta kminu
- 1 mała szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1 szczypta wędzonej papryki
- szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu
- 5 szklanek bulionu drobiowego
- 1 szklanka rozgniecionych pomidorów z puszki
- 1 duża szczypta suszonego oregano
- 1½ szklanki mięsa kurczaka
- 1 gałązka komosy
- ½ szklanki dzikiego ryżu
- 2 kolby kukurydzy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
- szczypta brązowego cukru
- garść kolendry
- zmielonej
- usmażone tortille do przybrania
- porcja crème fraîche lub kwaśnej śmietany
- sok ze świeżej limonki
- do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dorzuć czosnek i duś przez 2 min, aż się zezłoci. Dodaj papryczki chipotle, czerwoną cebulę, kmin, pieprz kajeński, wędzoną paprykę, morską sól, świeżo pokruszony pieprz i duś przez 8 min. Zdeglasuj rondel bulionem drobiowym i dodaj pomidory, oregano, mięso z kurczaka oraz gałązkę komosy. Częściowo przykryj naczynie i gotuj na małym ogniu przez 40 min. W osobnym rondlu zagotuj trochę wody. Wsyp do niej dziki ryż, gotuj 40 minut i odcedź. Rozgrzej olej na grilowej patelni, na średnim ogniu. Posmaruj kolby kukurydzy pędzlem namoczonym w oleju. Grilluj je chwilę z każdej strony, aż pojawią się ciemne ślady. Okrój ziarno kukurydziane z kolb i dodaj je do zupy razem z dzikim ryżem oraz gotowaną czarną fasolą. Dopraw zupę do smaku cukrem, solą morską, mielonym pieprzem oraz kolendrą. Podawaj z dodatkiem crème fraîche, chrupiącą tortillą i odrobiną soku z limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W