Żeberka wołowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 porcje krótkich żeberek wołowych z kością
- 1 łyżka oliwy
- 4 średnie marchewki
- obrane i pokrojone w kostkę
- 1 średnia cebula
- obrana i pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- drobno posiekanego
- 800 g pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 suszonych fig
- drobno posiekanych
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Osusz żeberka. Rozgrzej oliwę w rondu o grubym dnie na średnim ogniu i obsmaż mięso na brązowo i wyjmij z rondla. Zmniejsz ogień i duś marchewki z cebulą, aż cebula się zeszkli (ok. 5 min). Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dodaj pomidory, wino, bulion, tymianek oraz listki laurowe i doprowadź do wrzenia. Włóż żeberka z powrotem do rondla, przykryj i wstaw do piekarnika. Duś 4 godziny – po 2 godzinach dodawszy ocet balsamiczny – aż do chwili, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Przed podaniem wmieszaj figi i dopraw do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W