Żeberka wołowe

Żeberka wołowe
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 porcje krótkich żeberek wołowych z kością
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 średnie marchewki
  • obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 średnia cebula
  • obrana i pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • drobno posiekanego
  • 800 g pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 suszonych fig
  • drobno posiekanych
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Osusz żeberka. Rozgrzej oliwę w rondu o grubym dnie na średnim ogniu i obsmaż mięso na brązowo i wyjmij z rondla. Zmniejsz ogień i duś marchewki z cebulą, aż cebula się zeszkli (ok. 5 min). Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dodaj pomidory, wino, bulion, tymianek oraz listki laurowe i doprowadź do wrzenia. Włóż żeberka z powrotem do rondla, przykryj i wstaw do piekarnika. Duś 4 godziny – po 2 godzinach dodawszy ocet balsamiczny – aż do chwili, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Przed podaniem wmieszaj figi i dopraw do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA