Zasmażane brokuliki

Zasmażane brokuliki
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • sól
  • pęczek brokulików (twarde
  • pozbawione liści części łodyg należy usunąć)
  • oliwa extra vergine
  • 3 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • szczypta płatków chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj dobrze osoloną wodę w dużym garnku. Przygotuj miskę z dobrze osoloną lodowatą woda. Włóż brokuliki do wrzącej wody i gotuj przez minutę. Wyjmij brokuliki z wrzątku i natychmiast zanurz w lodowatej wodzie. Kiedy ostygną, wyjmij je w wody i osusz. Możesz podsmażyć je od razu lub odstawić i zająć się nimi później. Wlej oliwę na dużą patelnię. Dodaj zmiażdżony czosnek i płatki chili. Rozgrzej na średnim ogniu. Kiedy czosnek się zrumieni i zacznie pachnieć, usuń go z patelni. Wypełnił już swoje czosnkowe przeznaczenie. Na patelni umieść brokuliki. Potrząsaj patelnią, by brokuliki dobrze pokryły się oliwą. Pamiętaj, warzywa zostały już wcześniej obgotowane. W razie potrzeby dodaj trochę oliwy i soli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA