Zasmażane brokuliki
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- sól
- pęczek brokulików (twarde
- pozbawione liści części łodyg należy usunąć)
- oliwa extra vergine
- 3 ząbki czosnku
- zmiażdżone
- szczypta płatków chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj dobrze osoloną wodę w dużym garnku. Przygotuj miskę z dobrze osoloną lodowatą woda. Włóż brokuliki do wrzącej wody i gotuj przez minutę. Wyjmij brokuliki z wrzątku i natychmiast zanurz w lodowatej wodzie. Kiedy ostygną, wyjmij je w wody i osusz. Możesz podsmażyć je od razu lub odstawić i zająć się nimi później. Wlej oliwę na dużą patelnię. Dodaj zmiażdżony czosnek i płatki chili. Rozgrzej na średnim ogniu. Kiedy czosnek się zrumieni i zacznie pachnieć, usuń go z patelni. Wypełnił już swoje czosnkowe przeznaczenie. Na patelni umieść brokuliki. Potrząsaj patelnią, by brokuliki dobrze pokryły się oliwą. Pamiętaj, warzywa zostały już wcześniej obgotowane. W razie potrzeby dodaj trochę oliwy i soli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W