Zapiekany ryż z jajkiem w koszulce

Zapiekany ryż z jajkiem w koszulce
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Z wymienionych składników ugotuj wywar warzywny. Odcedź. Do rondla wlej nieco oliwy, wrzuć kawałek masła i drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją przez parę minut na średnim ogniu. Wsyp ryż. Podsmaż przez chwilę. Wlej ¾ litra wywaru warzywnego. Z pergaminu wytnij krąg o średnicy garnka. Przykryj nim ryż, gdy zaczynie wrzeć. Rondel przykryj pokrywką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Za 20 minut ryż będzie gotowy. Część parmezanu zetrzyj na tarce, z reszty zrób wiórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelnię wlej oliwę. Dorzuć kawałek masła. Dodaj pokrojone w cienkie talarki pory. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Po 2 minutach wyłącz gaz pod porami i odstaw je na bok. Ugotuj jaja w koszulkach, dopraw solą i pieprzem. Trzymaj w cieple.
Z piekarnika wyjmij ryż. Dorzuć tarty parmezan. Wymieszaj. Dorzuć smażone pory i świeże zioła. Wymieszaj. Do 4 naczyń do sufletów albo miseczek na zupę nałóż na dno łyżkę ryżu. Dołóż jajo w koszulce. Przykryj kolejną warstwą ryżu. Przykryj dokładnie wiórkami parmezanu. Wstaw na kilka chwil pod grill, żeby ser się roztopił. Gotowe danie polej oliwą. Podaj z pieczywem czosnkowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA