Zapiekane jaja
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.45)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Jaja zapiekamy przez ok. 15 minut, jest to najwolniejszy sposób na ugotowanie ich (wiem, że jeśli się uprzeć, wszystko można gotować i 5 godzin). To jest najłatwiejszy sposób na przygotowanie dużej ilości jaj.
Jaja wbijamy do kokilki z dowolnymi dodatkami, zapiekamy, aż białko się zetnie. Koniec przepisu.
Ta metoda ma wiele zalet: można użyć jedną lub dwadzieścia kokilek, można zapiec jajko z oliwą lub z masłem, można dodać dowolne dodatki. Na przykład ja w programie dałem masło, pomidora i szynkę parmeńską. To dopiero początek. Można dodać ugotowany i posiekany szpinak, gotowane i pokrojone szparagi, uzupełnić łyżką śmietanki. Każde warzywo w zasadzie się nadaje. Szynka parmeńska jest niewątpliwie wyszukanym dodatkiem, ale równie dobrze można użyć pokrojonego gotowanego boczku lub kiełbasy, lub zwykłej szynki. Szczypta startego parmezanu na wierzch nigdy nie zaszkodzi.
Mimo że proste, danie jest niewątpliwie eleganckie, a nie wymaga dużo zachodu.
© Mark Bittman
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W