Zapiekana owsianka

Zapiekana owsianka
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 135 g płatków owsianych
  • 75 g orzechów laskowych bez skórki
  • 75 g grubo posiekanych suszonych fig lub rodzynków sułtańskich
  • 3 łyżki miękkiego brązowego cukru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 650 ml mleka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Połącz płatki owsiane, orzechy, suszone owoce, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli i cynamon. Zamieszaj. Dolej mleko, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i piecz 45 minut. Posyp pozostałym cukrem i wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut, by wierzch stał się chrupiący.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA