Wstążki z kwinoi i owoce morza w szafranowym bulionie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:
450 g makaronu linguini z kwinoi (komosy ryżowej)
60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
240 g cebuli, pokrojonej w kostkę
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki rozgniecionej, czerwonej papryczki
480 ml białego wina
240 ml wywaru rybnego
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
450 g omułków
340 g przegrzebków
340 g krewetek (oczyszczonych)
340 g kalmarów, pokrojonych w 0,5 cm krążki
30 g posiekanej kolendry (liście i łodygi)
1 cytryna
sól (do smaku)
Przygotowanie:
Ustaw duży garnek z 4 litrami mocno osolonej wody na dużym ogniu. W drugim garnku z dobrze pasującą pokrywką rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, czosnek i papryczki. Smaż przez kilka minut, aż zmiękną. Powiększ płomień do dużego, wlej wino i wywar, doprowadź do wrzenia. Dodaj szafran i czarny pieprz. Gotuj przez kilka minut. Wrzuć omułki i przykryj. Gdy omułki się otworzą, wyjmij je dużą łyżką cedzakową albo szczypcami i ułóż w misce. Wrzuć makaron do osolonego wrzątku i wymieszaj. Wrzuć przegrzebki i krewetki do wrzącego wywaru, przykryj pokrywką. Po 1 minucie odkryj, wymieszaj, dorzuć kalmary i przykryj. Po 30 sekundach wyjmij wszystkie owoce morza do miski. Na owoce morza wyciśnij sok z cytryny i posyp ⅓ posiekanej kolendry. Wlej 1-2 łyżki wazowe wody od gotowania makaronu do sosu z winem. Gotuj. Przełóż makaron prosto z wrzątku do sosu i gotuj, aż będzie miękki. Zdejmij z ognia, dodaj resztę posiekanej kolendry. Przełóż makaron do miski, nałóż na wierzch owoce morza i dolej łyżkę wazową sosu.
© 2012 Frank Picchione
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W