Włoski keks
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 garście kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 garście kandyzowanych wiśni
- 2 garście kandyzowanej łodygi anżeliki (arcydzięgla)
- kandyzowane w całości mandarynki
- 1 butelka ciemnego rumu
- 250 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 350 g mielonych blanszowanych migdałów
- 225 g mąki pszennej
- 5 jajek
- skórka otarta z 3 cytryn
- 650 g gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% zawartości miazgi kakaowej)
- posiekanej
- 1 szklanka dżemu morelowego
- 500 g miodu
- 150 g blanszowanych migdałów
- uprażonych i ostudzonych
- 150 g migdałów w skórkach
- uprażonych i ostudzonych
- 150 g całych orzechów laskowych
- uprażonych i ostudzonych
- 150 g posiekanych orzechów laskowych
- uprażonych i ostudzonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C. Zalej kandyzowane owoce rumem i odstaw na godzinę. W tym czasie zrób ciasto: utrzyj masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj zmielone migdały i mąkę, i szybko wymieszaj. Dodawaj po 1 jajku, za każdym razem mieszając. Dodaj skórkę z cytryn i czekoladę oraz dżem morelowy. Wymieszaj i dodaj miód, a następnie migdały i orzechy. Wymieszaj i dodaj kandyzowane owoce z niewielką ilością rumowej marynaty. Warto odstawić ciasto na 2 godziny, żeby aromaty się połączyły, ale można od razu wstawić je do piekarnika. Po pół godzinie pieczenia w 140 stopni C zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz kolejne pół godziny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W