Wiosenny ryż z groszkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1¼ szklanki ryżu basmati
- ¼ szklanki majonezu
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy diżońskiej
- 2 łyżki białego octu winnego
- ¼ szklanki posiekanej dymki
- 2 łyżeczki posiekanych świeżych listków mięty
- drobna sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 szklanki świeżego lub rozmrożonego zielonego groszku
- 1 szklanka rzodkiewki pokrojonej na plasterki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj 6 szklanek wody i posól. Przepłucz ryż na drobnym sitku i wsyp do wrzątku. Gotuj bez przykrycia 10 min, odcedź i przepłucz zimną wodą. Wymieszaj starannie majonez, śmietanę, musztardę i ocet winny. Dodaj posiekaną dymkę i miętę, a następnie dopraw do smaku. W dużej misie wymieszaj ryż z groszkiem i rzodkiewką i zalej sosem. Wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku i wstaw do lodówki przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W