Wieprzowina vindaloo
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 strączki zielonego kardamonu
- tylko nasiona
- 2 goździki
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 cm kory cynamonu
- 1 cm korzenia imbiru
- obrany i posiekany
- 7 ząbków czosnku
- obranych
- 3 czerwone papryczki chilli
- 3 łyżki białego octu winnego
- szczypta soli
- 350 g łopatki wieprzowej
- pokrojone w kostkę o boku 2,5 cm
- 100 g boczku
- pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 mała cebula
- drobno posiekana
- ¾ łyżeczki nasion gorczycy
- garść orzechów nerkowca
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zemleć lub utrzeć pieprz, kardamon, goździki, kmin, kolendrę i cynamon na drobny proszek. Zmiksować imbir, czosnek, chilli i ocet na pastę. Wymieszać zmielone przyprawy z pastą i doprawić solą. Natrzeć tą mieszanką mięso i odstawić na dwie godziny. Rozgrzać w rondlu cztery łyżki oleju. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, aż się zrumieni. Dodać zamarynowaną wieprzowinę i smażyć 6-7 minut, mieszając, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel pokrywką i dusić 35-40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wrzącej wody, ale jak najmniej, bo sos powinien być gęsty. Rozgrzać na patelni pozostałą łyżkę oleju. Dodać nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dodać orzechy nerkowca i smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumienią. Posypać vindaloo gorczycą z nerkowcami i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W