Wątróbka po wenecku

Wątróbka po wenecku
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 słodkie cebule
  • obrane i pokrojone na cienkie plasterki
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 40 g masła
  • 8 cienkich plastrów wątroby cielęcej
  • pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na małym ogniu usmaż cebulę na oliwie, aż się zrumieni i zmięknie – to może potrwać około 30 minut. Dopraw ją solą oraz świeżo mielonym pieprzem i przełóż do miski. Mocno rozgrzej na patelni masło, aż zacznie dymić. Dopraw wątróbkę solą oraz pieprzem i szybko obsmaż na maśle. Przełóż wątróbkę na cedzak i osącz. Wrzuć podsmażoną cebulę na patelnię po wątróbce i krótko dosmaż, aż będzie mocno brązowa. Dodaj wątróbkę wraz natką pietruszki, a na koniec wmieszaj ocet winny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA