Uzbeckie pierogi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- kuchnia uzbecka
Składniki:
- 250 g mielonej jagnięciny
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka prażonego kminu rzymskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka ziaren sezamu
- ½ łyżeczki skórki cytrynowej
- 1 łyżka rodzynków
- 1 łyżka migdałów
- świeża kolendra
- świeża natka pietruszki
- świeża mięta
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto, mieszając mąkę z jogurtem. Odstawiamy na pół godziny. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebulę. Dodajemy zmielony, prażony kmin rzymski, świeże liście laurowe, sól, pieprz i ziarna sezamu. Wkładamy jagnięcinę, natkę pietruszki, świeżą kolendrę, miętę, skórkę otartą z cytryny oraz posiekane rodzynki i migdały. Smażymy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Następnie farsz studzimy i wstawiamy do lodówki. Wałkujemy ciasto, kroimy je na kilka kawałków, wycinamy fragmenty o kształcie koła. Na krążkach z ciasta kładziemy farsz. Brzegi smarujemy wodą i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody. Pierogi polewamy jogurtem i maślanym sosem, przyrządzonym z masła roztopionego na patelni, wymieszanego ze świeżą natką pietruszki, migdałami i rodzynkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
kuchnia uzbecka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W