Tosty francuskie z karmelem i śmietaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Karmel:
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany kremówki
¼ szklanki masła
duża szczypta kwiatu solnego (fleur de sel)*
Tosty francuskie:
4-6 kromek chałki o grubości 2 cm
3 jajka
duża szczypta cukru trzcinowego
1 laska wanilii, rozcięta wzdłuż
szczypta soli morskiej
¼ szklanki pełnotłustego mleka
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Zmiel cukier w malakserze na puder. Wlej wodę do rondla i postaw na średnim ogniu. Wsyp cukier puder pośrodku rondla. Zakołysz rondlem delikatnie, ale nie mieszaj. Gdy woda z cukrem się zagotuje, obserwuj ją uważnie. Gdy pieniący się karmel zacznie się zabarwiać na jasnobrązowo, zdejmij rondel z ognia. Ostrożnie wlej kremówkę, dodaj masło i utrzyj na gładko. Dopraw karmel dużą szczyptą kwiatu solnego i wymieszaj. W dużej misce połącz jajka, cukier trzcinowy, laskę wanilii, sól morską oraz mleko i utrzyj składniki. Rozgrzej masło na patelni, na średnim ogniu. Usmaż kromki chałki po minucie z każdej strony, aż się zezłocą. Zmniejsz płomień i dosmaż jeszcze przez minutę – dwie z każdej strony. Podaj francuskie tosty polane karmelem, z porcją crème fraîche lub kwaśnej śmietany.
* Kwiat solny (fleur de sel) to delikatna w smaku sól morska zbierana ręcznie z powierzchni salin na francuskich wybrzeżach.
© Nadia G.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W