Torcik bezowy z marmoladą i truskawkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.67)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Beza4 białka jaj
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta wodorowinianu potasu
1 szklanka cukru
Marmolada z kumkwatu
3 szklanki kumkwatu
1 szklanka cukru
1 szklanka soku pomarańczowego
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 135 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ubijać białka z ekstraktem waniliowym, dodać wodorowinian potasu i zacząć dodawać cukier, ¼ szklanki naraz, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna. Przełożyć ubitą pianę do torebki z odciętym końcem. Wyciskając pianę przez odcięty koniec uformować 4 „gniazda”. Piec ok. 1 godziny aż będą lekko rumiane, a w środku jeszcze miękkie. Ostudzić, posmarować ulubionym dżemem, marmoladą lub galaretką i udekorować świeżymi owocami. Świetna do tego celu jest marmolada z kumkwatu z plasterkami truskawek.
Marmolada z kumkwatu
Przekroić owece na pół i wyjąć nasiona. Włożyć do średniej wielkości garnka, dodać cukier i sok pomarańczowy. Doprowadzić do wrzenia, potem gotować na wolnym ogniu aż odparuje i zgęstnieje. Włożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W