Terrina z risotto z dzikiego ryżu
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 6)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 125 g czerwonego ryżu z Camargue
- 125 g dzikiego ryżu
- oliwa
- płaska łyżka masła
- 2 szalotki
- drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku
- obrane i posiekane
- 2 pory
- posiekane
- tylko białe części
- 2 cukinie starte na tarce o grubych oczkach
- 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
- 350 g leśnych grzybów
- porwanych i posiekanych
- 500 g brązowego ryżu
- 175 ml białego wina
- 1 litr gorącego bulionu drobiowego
- 50 g startego parmezanu
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- duża garść posiekanej kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zalej czerwony ryż w jednym, a dziki w drugim garnku – wody musi być dwa razy tyle, co ryżu. Gotuj czerwony ryż 30 minut, a dziki 40 minut. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy z kawałkiem masła i delikatnie podsmaż szalotki z czosnkiem i porami. Dodaj cukinie, marchewki oraz prawie wszystkie grzyby (małą garstkę grzybów podsmaż oddzielnie i zostaw do przybrania terriny) i duś jeszcze dwie minuty. Wsyp brązowy ryż i dokładnie wymieszaj go z oliwą i masłem (jeśli trzeba, dodaj trochę jednego i drugiego). Wlej białe wino, a gdy ryż je wchłonie, zacznij wlewać po chochli bulionu. Stale mieszaj, aż ryż wchłonie kolejną porcję płynu. Potrwa to około 30 minut. Teraz dodaj ryż czerwony i dziki z łyżką oliwy, a następnie parmezan i wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę oraz kolendrę i wymieszaj. Przełóż wszystko do foremki natłuszczonej oliwą i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zmieszaj składniki dressingu. Wyłóż terrinę na półmisek, skrop dressingiem i przybierz listkami bazylii oraz podsmażonymi oddzielnie grzybami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W