Tarta z białą czekoladą i malinami
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki kruchego ciasta:
180 g pszennej mąki
szczypta soli
2 łyżki stołowe cukru
75 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżka stołowa lodowatej wody
1,5 łyżeczki octu
Składniki farszu:
180 ml śmietany 35%
120 g posiekanej, białej czekolady
1 rozkłócone jajo
375 ml świeżych malin
wiórki z białej czekolady
Przygotowanie ciasta:
Do robota kuchennego wsyp mąkę, sól i cukier. Miksuj przez kilka sekund stosując funkcję pulsacja. Dodaj masło, pulsuj w cyklach po kilka sekund, aż powstaną zacierki. Wlej zimną wodę i ocet. Znowu pulsuj, aż ciasto zacznie przypominać kulę. Wysyp z robota. Zagnieć kulę dłońmi. Owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Wypełnij ciastem spód formy do tart o średnicy 23 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ustaw kratkę w dolnej części piekarnika. Rozgrzej do 190°C.
Na cieście połóż arkusz foli albuminowej. Wysyp suchą fasolę. Piecz przez 10 minut. Zdejmij folię i fasolę, piecz przez kolejne 5 minut. Zostaw do wystudzenia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170°C. W rondlu podgrzewaj śmietanę z czekoladą, aż się roztopi. Wlej jajo do miski. Ubijaj trzepaczką przez 15 sekund wlewając powoli śmietanę z czekoladą. Na spodzie z ciasta ułóż 250 ml malin, czubkami do góry. Ostrożnie wylej masę tak, żeby wystawały czubki owoców. Piecz przez 30-35 minut aż środek będzie sztywny. Zostaw w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny.
Podawaj tego samego dnia ozdobiwszy resztą malin i wiórkami z białej czekolady.
@ Ricardo Larrivée
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W