Tarta śmietanowo-pomarańczowa

Tarta śmietanowo-pomarańczowa
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • gotowy
  • upieczony spód z kruchego ciasta
  • 2-3 łyżki stołowe dżemu pomarańczowego
  • 3 jaja
  • 100 g miałkiego cukru
  • 600 ml kremówki
  • skórka starta z 1 małej pomarańczy
  • cukier puder (do podania)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 170°C. Na gotowy spód nałóż dżem pomarańczowy i rozsmaruj na spodzie. Można go zastąpić dżemem z limonek lub cytryn. Do miski wbij jaja, wsyp cukier i ubij. Wlej kremówkę, dodaj skórkę startą z małej pomarańczy. Ubij razem i wylej na spód z ciasta. Wstaw na 30-40 minut do rozgrzanego piekarnika. Wyjmij i wystudź. Masa powinna być miękka i lekko poruszać się przy potrząsaniu. Można ją posypać cukrem pudrem, wstawić pod rozgrzany grill lub opalić palnikiem kuchennym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA