Tarka dal
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 250 g łuskanej ciecierzycy
- dokładnie wypłukanej
- 1 litr wody
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki nasion kminu
- 1 mała cebula
- posiekana
- 2 zielone papryczki chilli
- ponakłuwane widelcem
- 2 cm korzenia imbiru
- obrane i pokrojone w cienkie paski
- 3 ząbki czosnku
- obrane
- 3 pomidory
- ¾ łyżeczki kurkumy
- ¾ łyżeczki garam masala
- 1½ łyżeczki mielonej kolendry
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- garść posiekanych liści świeżej kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umieścić ciecierzycę w garnku z 900 ml wody, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Zebrać łyżką pianę, która wytworzy się na powierzchni. Przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować, regularnie mieszając, 35-40 minut, aż ciecierzyca lekko zmięknie. W razie potrzeby dolać wody. Zdjąć garnek z ognia i rozgnieść ciecierzycę tłuczkiem. Odstawić do zgęstnienia i ostygnięcia. Na patelni rozgrzać olej. Dodać nasiona kminu i smażyć 20-30 sekund, aż zaczną pachnieć. Dodać cebulę, papryczki i imbir, i smażyć 4-5 minut, do zrumienienia. Zmiksować czosnek i pomidory na purée. Przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać. Dodać mielone przyprawy i pozostałe 100 ml wody i dokładnie wymieszać. Posolić do smaku i gotować na średnim ogniu 15-20 minut, aż olej z sosu wypłynie na powierzchnię. Dodać ugotowaną ciecierzycę i dokładnie wymieszać. Jeśli dal będzie za gęste, dolać wody. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać świeżą kolendrę, wymieszać i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W