Tacos z chorizo, ziemniakami i salsą chipotle
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Przygotowanie:
Składniki:350 g ziemniaków
trochę oleju roślinnego
200 g surowego chorizo, posiekanego
½ średniej cebuli, drobno posiekanej
kilka gałązek świeżego tymianku
2 ząbki czosnku, posiekane
8 małych tortilli kukurydzianych do podania
salsa:
3 pomidory śliwkowe
2 ząbki czosnku, obrane
½ małej cebuli, pokrojonej w plasterki
1 suszone chili chipotle, oczyszczone, zalane wrzątkiem i namoczone przez 20 minut
sok z połowy limonki
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Na dużej ciężkiej, patelni rozgrzać olej, chorizo smażyć, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodać cebulę, tymianek i sól. Smażyć do miękkości. Dodać czosnek. Smażyć kilka minut, dodać ziemniaki, wymieszać. Zwiększyć ogień i smażyć kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dużą, ciężką patelnię ustawić na dużym ogniu. Ułożyć pomidory, czosnek i cebulę. Podpiekać bez tłuszczu, aż sczernieją, pokryją się pęcherzami i zmiękną. Pomidory wymagają więcej czasu, więc po 5-10 minutach należy zdjąć z patelni czosnek i cebulę. Warzywa zmiksować z namoczonym chili chipotle i kolendrą. Doprawić do smaku sokiem z limonki i solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W