Szynka glazurowana
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 wędzona szynka z kością
- 2 szklanki ciemnego brązowego cukru
- ½ szklanki koniaku
- rukiew wodna, do przybrania
- świeże liście pietruszki, do przybrania
- jabłka, do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Owiń szynkę w folię i papier do pieczenia, i umieść ją na blaszce do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjmij szynkę z folii. Dużym, ostrym nożem usuwaj tłuszcz, pozostawiając pięciomilimetrową warstwę. Nacinaj tłuszcz liniami tworzącymi romby oddalone od siebie o 5 mm. Przenieś szynkę na dużą blachę.
W małej misce wymieszaj cukier i koniak. ¾ powstałej mieszanki polej szynkę i włóż ją do piekarnika. Piecz przez 1 godzinę. Co 10 minut polewaj szynkę resztą mieszanki. Potem piecz jeszcze przez 1,5 godziny. Przenieś na półmisek i pokrój. Podawaj z rukwią i pietruszką.
Wyjmij szynkę z folii. Dużym, ostrym nożem usuwaj tłuszcz, pozostawiając pięciomilimetrową warstwę. Nacinaj tłuszcz liniami tworzącymi romby oddalone od siebie o 5 mm. Przenieś szynkę na dużą blachę.
W małej misce wymieszaj cukier i koniak. ¾ powstałej mieszanki polej szynkę i włóż ją do piekarnika. Piecz przez 1 godzinę. Co 10 minut polewaj szynkę resztą mieszanki. Potem piecz jeszcze przez 1,5 godziny. Przenieś na półmisek i pokrój. Podawaj z rukwią i pietruszką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W