Szynka glazurowana

Szynka glazurowana
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 wędzona szynka z kością
  • 2 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • ½ szklanki koniaku
  • rukiew wodna, do przybrania
  • świeże liście pietruszki, do przybrania
  • jabłka, do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Owiń szynkę w folię i papier do pieczenia, i umieść ją na blaszce do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 1,5 godziny.

Wyjmij szynkę z folii. Dużym, ostrym nożem usuwaj tłuszcz, pozostawiając pięciomilimetrową warstwę. Nacinaj tłuszcz liniami tworzącymi romby oddalone od siebie o 5 mm. Przenieś szynkę na dużą blachę.

W małej misce wymieszaj cukier i koniak. ¾ powstałej mieszanki polej szynkę i włóż ją do piekarnika. Piecz przez 1 godzinę. Co 10 minut polewaj szynkę resztą mieszanki. Potem piecz jeszcze przez 1,5 godziny. Przenieś na półmisek i pokrój. Podawaj z rukwią i pietruszką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA