Szybki pełnoziarnisty chleb z melasą

Szybki pełnoziarnisty chleb z melasą
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • olej lub masło do posmarowania formy
  • 380 ml maslanki lub jogurtu naturalnego
  • lub 340 ml mleka i 2 łyżki stołowe białego octu
  • 340 g białej mąki pełnoziarnistej
  • 115 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 ml melasy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Wysmarować tłuszczem formę keksową 20 na 10cm lub 23 na 13cm, najlepiej teflonową. Zakwasić mleko: lekko podgrzać mleko (wystarczy 1 minuta w mikrofalówce) i dodać ocet. Odstawić. Jeśli używamy maślanki lub jogurtu, pominąć etap zakwaszania mleka. Wymieszać suche składniki. Melasę wymieszać z maślanką, jogurtem lub kwaśnym mlekiem. Do suchych składników dodać płynne. Mieszać tylko tyle, aż się połączą. Wlać masę do przygotowanej formy. Piec ok. 45-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. Studzić ok. 15 minut przed wyjęciem z formy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA