Szybki pełnoziarnisty chleb z melasą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
Składniki:
- olej lub masło do posmarowania formy
- 380 ml maslanki lub jogurtu naturalnego
- lub 340 ml mleka i 2 łyżki stołowe białego octu
- 340 g białej mąki pełnoziarnistej
- 115 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 ml melasy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Wysmarować tłuszczem formę keksową 20 na 10cm lub 23 na 13cm, najlepiej teflonową. Zakwasić mleko: lekko podgrzać mleko (wystarczy 1 minuta w mikrofalówce) i dodać ocet. Odstawić. Jeśli używamy maślanki lub jogurtu, pominąć etap zakwaszania mleka. Wymieszać suche składniki. Melasę wymieszać z maślanką, jogurtem lub kwaśnym mlekiem. Do suchych składników dodać płynne. Mieszać tylko tyle, aż się połączą. Wlać masę do przygotowanej formy. Piec ok. 45-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. Studzić ok. 15 minut przed wyjęciem z formy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W