Szpecle z zielonego groszku i sos z wędzonego łososia
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- Składniki szpecli:
- 280 g mrożonego groszku
- 4 jaja
- 120 ml mleka lub wody
- 4 dymki
- ½ łyżeczki soli
- 220 g mąki
- 120 ml oliwy
Składniki sosu:
- 115 g serka śmietankowego
- 6 pokrojonych plastrów wędzonego łososia
- 1 posiekana, czerwona cebula
- garść posiekanego koperku
- 2 łyżki kaparów
- sok i skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki masła lub oliwy (dowolnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Doprowadź do wrzenia duży garnek osolonej wody. W tym czasie zmiksuj w mikserze albo w robocie kuchennym groszek, jaja, wodę, dymkę i sól. Przelej do miski. Dodaj mąkę i oliwę, wymieszaj starannie. Gumową łopatką przecieraj ciasto przez dużą tarkę tak, aby wpadało do wrzątku. Wymieszaj i gotuj, aż kluseczki będą miękkie, czyli przez ok. 2 minuty. Odcedź szpecle i gdy jeszcze są mokre, wymieszaj z serkiem śmietankowym. Mieszaj tak długo, aż serek się roztopi i stworzy sos na gorących kluseczkach. Dorzuć wędzonego łososia, cebulę, koperek, kapary i cytrynę. Wymieszaj i natychmiast podaj. Szpecle możesz także podsmażać na brązowo przez kilka minut, zanim zrobisz sos. Wyjmij je łyżką cedzakową z wrzątku, dobrze odsącz, wrzuć na podgrzaną patelnię z roztopionym masłem albo oliwą. Smaż, aż będą brązowe. Dalej postępuj jak opisano wyżej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W