Szparagi na toście z roztopionym serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 12-18 szparagów
- 25-50 g parmezanu
- bagietka
- 25 g masła + do smarowania bagietki
- sól i pieprz
- gruboziarnista sól morska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odetnij końcówki szparagów, wyginając je, aż same pękną. Usuń także zielone punkciki na łodygach. Pokrój bagietkę na kromki. Posmaruj je po obu stronach masłem i przypiecz pod grillem. W tym czasie ugotuj szparagi we wrzącej, osolonej wodzie. Średniej wielkości będą gotowe po 2-3 minutach. Grubsze gotują się 5 minut. Przełóż łyżką cedzakową do rondla, aby pozostała odrobina wody, w której się gotowały. Dorzuć masło, które powinno się roztopić. Dopraw solą i pieprzem. Można dodać nieco gruboziarnistej soli morskiej, żeby wzbogacić całe danie. Na przypieczoną bagietkę nałóż szparagi i wiórki parmezanu. Ser polej sosem maślanym. Całość można wstawić na kilka chwil pod rozgrzany grill, żeby ser całkowicie się roztopił.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W