Szkocki keks
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 175g masła
- 175g miałkiego cukru
- 3 rozkłócone jaja
- 225g przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 czubate łyżki zmielonych migdałów
- 175 g sułtanek
- 175 g rodzynków
- 50 g posiekanej
- kandyzowanej skórki z owoców cytrusowych
- 50 g kandyzowanych czereśni
- skórka starta z 1 pomarańczy
- skórka starta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 4 łyżki stołowe whisky
- cukier puder (do podania)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dolewaj trzy rozkłócone jajka, cały czas ucierając. Jeśli podczas dolewania jaj masa zacznie się warzyć, dosyp łyżkę mąki. Dosyp resztę przesianej mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i zmielone migdałów. Wymieszaj. Dodaj wszystkie bakalie i skórkę startą z cytrusów. Wymieszaj. Dolej sok z cytrusów i whisky. Wymieszaj. Ciasto można upiec w jednej foremce o średnicy 20 cm. Wtedy należy je piec w rozgrzanym piekarniku przez 2-2,5 godziny. Jeżeli przełożysz ciasto do foremek na muffiny, wystarczy piec przez 20-25 minut w tej samej temperaturze. Podając keks wystarczy polać go gęstą śmietaną. Bardziej wytworna wersja to małe keksy podane z syropem z rodzynków i whisky oraz zabaglione z whisky, posypane cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W