Szaszłyki z kalmarów faszerowanych krewetkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Akademia mistrza Novellego (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 6 oczyszczonych tub kalmarów
- 6 dużych krewetek – obranych ze skorupki i pozbawionych żyłek
- dwie małe ośmiorniczki
- kilka pokrojonych na kawałki łodyg trawy cytrynowej i dwie łodygi w całości
- 6 liści świeżej bazylii
- sos pomidorowy babci Louise (patrz: oddzielny przepis)
- oliwa
- oliwa truflowa
- zmiażdżony czosnek
- świeży tymianek
- rozmaryn i liście laurowe
- sól do smaku
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do posolonych wewnątrz tub kalmarów wkładamy po kawałku trawy cytrynowej, liść bazylii i trochę sosu pomidorowego. Wlewamy trochę oliwy truflowej i wkładamy posoloną krewetkę. Nabijamy tuby na łodygi trawy cytrynowej i kładziemy na talerzu. Smarujemy szaszłyczki sosem pomidorowym, polewamy zwykłą oliwą, posypujemy czosnkiem i ziołami, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, aby się zamarynowały. Rozgrzewamy na patelni oliwę i rumienimy szaszłyczki z jednej strony. Następnie je odwracamy, dodajemy zioła, w których się marynowały, oraz ośmiorniczki. Kiedy szaszłyczki zrumienią się z drugiej strony, wstawiamy je do piekarnika na 3-5 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny i polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W