Suflety z rybkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 50g masła plus do wysmarowania naczyń
- ½ szklanki mąki
- 1¾ szklanki mleka
- szczypta świeżo zmielonego gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczki soli
- duża szczypta białego pieprzu
- drobno starta skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 5 żółtek
- 1 szklanka drobnych rybek z rodziny galaksowatych lub posiekanego
- wędzonego łososia
- 2 łyżki drobno posiekanych ziół np. trybuli
- bazylii lub natki pietruszki
- 5 białek
- 6 łyżek śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Grubo wysmaruj masłem 6 kokilek i wstaw do lodówki do schłodzenia.
W rondlu roztop masło nie doprowadzając do zbrązowienia. Wsyp mąkę, smaż mieszając przez 2 min na gładką masę. Wlej mleko, cały czas mieszając, dosyp gałkę muszkatołową, sól i pieprz, skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aż powstanie bardzo gęsty sos.
Dolej sok z cytryny, wymieszaj. Zdejmij z ognia. Wbijaj po jednym żółtku i rozcieraj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw - masa powinna mieć wyrazisty smak. Dodaj ryby i zioła, wymieszaj.
Do czystej miski wlej białka, ubij pianę. Dodaj jedną czwartą piany do masy z rybami. Dokładnie wymieszaj. Dołóż resztę piany i ostrożnie wymieszaj. Napełnij masą kokilki, przeciągnij kciukiem dookoła krawędzi, żeby suflety równo wyros
W rondlu roztop masło nie doprowadzając do zbrązowienia. Wsyp mąkę, smaż mieszając przez 2 min na gładką masę. Wlej mleko, cały czas mieszając, dosyp gałkę muszkatołową, sól i pieprz, skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aż powstanie bardzo gęsty sos.
Dolej sok z cytryny, wymieszaj. Zdejmij z ognia. Wbijaj po jednym żółtku i rozcieraj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw - masa powinna mieć wyrazisty smak. Dodaj ryby i zioła, wymieszaj.
Do czystej miski wlej białka, ubij pianę. Dodaj jedną czwartą piany do masy z rybami. Dokładnie wymieszaj. Dołóż resztę piany i ostrożnie wymieszaj. Napełnij masą kokilki, przeciągnij kciukiem dookoła krawędzi, żeby suflety równo wyros
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W