Suflet ze szczypiorkiem i serem gruyere
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Suflet¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła do posmarowania formy
¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła w temperaturze pokojowej
¼ szklanki (60 ml) drobno tartego parmezanu
¼ szklanki (60 ml) mąki
1 ½ szklanki (375 ml) mleka
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
½ łyżeczki (2 ml) świeżo utartej gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu kajeńskiego
6 jajek, żółtka oddzielone od białek
2 białka
2 szklanki (500 ml) tartego sera gruyere
¼ szklanki (60 ml) drobno posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Z szerokiego paska złożonego pergaminu lub folii aluminiowej zrobić „kołnierz” na formie do sufletu – powinna wystawać 5 cm ponad krawędź naczynia. Przymocować sznurkiem. Posmarować wnętrze formy i kołnierza miękkim masłem i oprószyć parmezanem. Resztę sera zostawić do posypania wierzchu sufletu. Na średnim ogniu roztopić masło, wsypać mąkę i smażyć 2 minuty ciągle mieszając, żeby się nie przyrumieniła. Powoli dodawać do zasmażki mleko, ubijając 4 – 5 min., by w beszamelu nie było grudek. Sos powinien być bardzo gęsty.
Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem kajeńskim i gałką. Po kolei dodawać po 1 żółtku, mieszając, aż całkiem się połączą. Dodać ser gruyere i szczypiorek, wymieszać. Białka ubić na wilgotną pianę. Dodać 1/4, delikatnie połączyć. Dodać resztę i lekko wymieszać. Ostrożnie przełożyć masę jajeczno-serową do formy. Piec 45 minut, aż patyczek wbity w środek sufletu będzie suchy. Ograniczyć otwieranie i zamykanie drzwiczek piekarnika do minimum. Podawać natychmiast po wyjęciu.
© Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W