Suflet rabarbarowo-jabłkowy

Suflet rabarbarowo-jabłkowy
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • jabłka
  • 150 g miałkiego cukru
  • 4 białka
  • 30 g masła
  • 100 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 75 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta suszonego imbiru
  • 50 g płatków owsianych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości 6 cm. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Dodać cukier. Przykryć i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy jabłka i rabarbar puszczą sok, zwiększyć płomień. Gotować przez 15 minut. Ostudzić. Przygotować kruszonkę łącząc masło, mąkę i pozostałe suche składniki. Przełożyć na blachę. Piec przez 6 minut, aż nabierze złocistego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Formę do sufletu wysmarować masłem i wysypać cukrem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 1/3 piany przełożyć do masy owocowej. Wymieszać. Następnie dodać resztę piany. Przełożyć masę do formy. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 8 minut. Podawać z lodami waniliowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA