Suflet rabarbarowo-jabłkowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 3 łodygi rabarbaru
- jabłka
- 150 g miałkiego cukru
- 4 białka
- 30 g masła
- 100 g masła
- 75 g brązowego cukru
- 75 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta suszonego imbiru
- 50 g płatków owsianych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości 6 cm. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Dodać cukier. Przykryć i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy jabłka i rabarbar puszczą sok, zwiększyć płomień. Gotować przez 15 minut. Ostudzić. Przygotować kruszonkę łącząc masło, mąkę i pozostałe suche składniki. Przełożyć na blachę. Piec przez 6 minut, aż nabierze złocistego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Formę do sufletu wysmarować masłem i wysypać cukrem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 1/3 piany przełożyć do masy owocowej. Wymieszać. Następnie dodać resztę piany. Przełożyć masę do formy. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 8 minut. Podawać z lodami waniliowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W